MCI Console and Tape Machine Forum

MCI Consoles => JH-600 Series Consoles => Topic started by: Berwyn636 on August 21, 2018, 02:37:44 PM



Title: edge connectors
Post by: Berwyn636 on August 21, 2018, 02:37:44 PM
Anyone ever have issues with the 40pin motherboard connectors?


Title: Re: edge connectors
Post by: brianroth on August 21, 2018, 07:09:11 PM
What sort of issues?  I do recall one 636 desk which apparently had suffered some sort of "frame warp" and channel modules 1-9 (IIRC) had intermittent connection problems.  There was nothing obviously visible in the metal framing.

Bri



Title: Re: edge connectors
Post by: Berwyn636 on August 24, 2018, 03:07:31 AM
just when you push down on some channels they go in and out so I go through and wiggle an push on the strips til they seem like they're staying live then bolt em down but i still get intermittent dropouts depending on vibrations and what not.


Title: Re: edge connectors
Post by: brianroth on August 24, 2018, 12:43:11 PM
Are the intermittent channels randomly located across the desk, or are they in the vicinity of each other?

Bri



Title: Re: edge connectors
Post by: Berwyn636 on August 26, 2018, 01:43:50 PM
they appear random then sometimes they are next to one another



Title: Re: edge connectors
Post by: brianroth on August 26, 2018, 05:42:43 PM
With the desk I remember with intermittent channels (they were all in low numbered positions), I removed a bunch of the higher numbered modules so I could get a strong light and my head down into the frame to observe what was going on. 

The visual inspection revealed that the mother board connectors were not mating well with the channel strips.  It took some shimming to move the motherboard into a good position for reliable mating with the modules.

Bri



Title: Re: edge connectors
Post by: Rob on August 30, 2018, 03:18:20 PM
There is a story of a 500 series that had its frame bent while moving it round a corner before installing.   This meant that the middle channels did not engage with the motherboard connections.    I believe the remedy was jacking it up in the middle with a  bottle jack to gently bend the frame up so connecton was made for these channels ...........


Title: Re: edge connectors
Post by: Westrek on September 28, 2018, 12:22:31 PM
Check the soldering on the male molex pins on the motherboard underneath the problem channel(s) that lead to the patch bay. EQ patch I think it's marked. That will break the signal flow.